Mijn favorieten

Woningmarktplannen kabinet

Komende dinsdag is het zover, Prinsjesdag. De Troonrede met de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar wordt zoals ieder jaar weer uitgesproken door Koning Willem-Alexander.


Vooruitlopend op deze dag zijn er al wat woningmarktplannen uitgelekt. De belangrijkste is wel een miljard euro voor subsidies aan gemeenten die nieuwbouwprojecten beginnen en het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Gemeenten kunnen een beroep doen op het fonds om nieuwbouwprojecten rendabel te maken.

Stille ramp op de woningmarkt
Het tekort aan woningen wordt als één van de grootste problemen van deze tijd gezien. In de coalitie wordt gesproken van een ‘stille ramp in de woningmarkt.’ Voornamelijk starters en mensen met een middelbaar inkomen komen slecht aan een betaalbare woning. Het streven is ieder jaar 75.000 woningen bij te bouwen. Dat aantal wordt nu niet gehaald.

Overdrachtsbelasting
Er is sprake van het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters. Dit zou hen bij de aankoop van een woning 2 procent van de koopsom schelen. Beleggers zouden juist meer overdrachtsbelasting moeten gaan betalen. Het is nog niet duidelijk of deze aanpassingen daadwerkelijk doorgevoerd worden. Dit is mede afhankelijk van of de Belastingdienst deze maatregel op korte termijn kan uitvoeren.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring