Mijn favorieten

Hypotheekrente weer gedaald!

De marktontwikkelingen vanwege de coronacrisis leidde tot gevolgen op de hypotheekrente. De afgelopen 2 kwartalen steeg de hypotheekrente van 1,49 procent naar 1,69 procent. De verhoging van de rente werd grotendeels ingegeven door de extra overheidsuitgaven om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Het laatste kwartaal is de hypotheekrente gedaald naar 1,66 procent (met NHG). Dit heeft deels te maken met de overeenstemming over het herstelfonds met de Europese Unie.

In 2019 en het eerste kwartaal van 2020 drukte de historisch lage kapitaalmarktrentes en concurrentie tussen geldverstrekkers de hypotheekrente naar zeer lage niveaus. Een groot voordeel voor de huizenkopers in die periode en een interessant moment om de hypotheek over te sluiten. Het uitbreken van corona bracht hier in het tweede kwartaal verandering in; de hypotheekrente liet een lichte stijging zien. Door extra overheidsuitgave om de gevolgen naar aanleiding van corona te beperken werd de hypotheekrente in twee kwartalen met in totaal 20 cent verhoogd. Sinds het akkoord over het Europese herstelfonds laat de hypotheekrente weer een lichte daling zien. Deze overeenkomst vergroot het vertrouwen in de financiële stabiliteit van de EU.

Of de dalende hypotheekrente doorzet is afhankelijk van de ontwikkelingen in de financiële markt. De ontwikkeling van corona heeft hierin een belangrijk aandeel, maar ook de brexit en handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China kunnen de stabiliteit in gevaar brengen.  

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring