Mijn favorieten

Profiteer een jaar langer van salderingsregeling!

De afbouw van de salderingsregeling wordt met een jaar uitgesteld. Een positieve verandering voor de particulieren met zonnepanelen!

Aanvankelijk zou de regeling ingaan per 1 januari 2023, maar dat is met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2024.


Salderen

Bij mooie, zonnige dagen is het mogelijk dat de zonnepanelen meer energie opleveren dan een huishouden op dat moment kan verbruiken. De energie die ‘over’ is wordt terug geleverd aan de energieleverancier. Op het moment dat zonnepanelen te weinig of helemaal geen elektriciteit opleveren, is de afspraak dat de energiemaatschappijen de terug geleverde energie met gesloten beurs weer moet leveren. Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt bij de jaarrekening. Heeft een huishouden meer elektriciteit geleverd dan is afgenomen, dan krijgt het een vergoeding voor de te veel geleverde stroom; is er meer afgenomen dan terug geleverd, dan moet het huishouden bijbetalen tegen het gangbare tarief.
 

Reden van afschaffing salderingsregeling

Huishoudens profiteren al jaren van de salderingsregeling omdat zij de btw en de energiebelasting per geleverde kilowattuur vergoed krijgen. Hierdoor is de terugverdientijd teruggebracht tot 5 à 6 jaar. Echter loopt de overheid hierdoor flink wat energiebelasting mis.

Een andere reden is de overbelasting op het net. In sommige regio’s wordt zoveel energie opgewekt waardoor het net overbelast raakt en de energieleveranciers de levering van zonnestroom stop moeten zetten.


Toekomst

Vanaf 2024 mogen eigenaren van zonnepanelen 9 procent minder salderen. In de periode van 2030 tot 2031 zal het salderingspercentage van 28 naar 0 procent gaan. In 2032 is salderen afgeschaft. In het wetsvoorstel is opgenomen dat de energiemaatschappij de kleinverbruiker een vergoeding moet geven van 80% van het met de energieleverancier overeengekomen leveringstarief. De energiebelasting en de btw tellen in dat bedrag niet meer mee. De terugverdientijd van zonnepanelen gaat door dit wetsvoorstel van 6 naar zo’n 9 jaar.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring