Mijn favorieten

Warmtepompen zijn aan een opmars bezig

Warmtepompen zijn, nog voordat ze verplicht worden, aan een opmars bezig. Er zijn in de periode van januari tot en met maart 2023 maar liefst 42.000 warmtepompen geïnstalleerd. 

Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging van een cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een hybride warmtepomp verwarmt het huis. Wanneer het huis onder een bepaalde temperatuur komt, zal de cv-ketel bijspringen.

Maar, niet iedereen is verplicht om een waterpomp aan te schaffen.
Zo hoef je geen warmtepomp aan te schaffen als:
  • Je van plan bent om binnen tien jaar een warmtenet of stadsverwarming aan te leggen
    (in de buurt van je woning).
  • Je bewoner bent van een appartement of monument of als.
  • Je voor 2026 een cv-ketel aanschaft.
Brancheorganisatie Techniek Nederland ziet geen run op cv-ketels, terwijl dat wel een beetje werd verwacht. Het is ook de vraag of het slim is nu nog snel een cv-ketel zonder hybride warmtepomp aan te schaffen. Er zijn ideeën om de eerste 800 kubieke meter goedkoop te houden, maar het meerverbruik extra te belasten. Zonder warmtepomp zal de gasrekening de komende jaren dan enorm oplopen.

Twijfel jij of dít het moment is om een warmtepomp aan te schaffen?
Even wat belangrijke punten op een rijtje:
  • Als je cv-ketel aan vervanging toe is, dan is het aanschaffen van een warmtepomp zeker het overwegen waard!
  • De kans is aanwezig dat de prijzen van de warmtepompen nog iets dalen.
  • Het heeft voordelen om de cv-ketel en de warmtepomp in één keer te laten plaatsen (dit scheelt kosten én ruimte).
  • Een warmtepomp bestaat uit een buiten- en binnen gedeelte.  
    Hierdoor is het belangrijk om rekening te houden met voldoende ruimte om de warmtepomp heen.
Het financiële plaatje
Een hybride warmtepomp met buitenunit en ventilator kost inclusief installatie tussen de 6.000 en 8.500 euro. Wie helemaal van het gas af wilt, komt uit bij een zwaardere warmtepomp. Deze zwaardere warmtepompen kosten tussen de 8.000 en 16.000 euro. Wil je de warmte geluidloos en zuinig uit de bodem halen? Dan kom je al snel uit bij een warmtepomp van ruim 20.000 euro.

Goed om te weten is dat je na de aanschaf van een warmtepomp, recht hebt op het aanvragen van subsidie. Het bedrag dat je terugkrijgt qua subsidie varieert tussen de 2.000 en 5.000 euro. Het kabinet heeft tot 2030 maar liefst een miljard beschikbaar gesteld voor de subsidies van warmtepompen.
Veel mensen vragen zich af of ze de investering van een warmtepomp wel zullen terugverdienen. Een hybride warmtepomp zou zichzelf binnen vijf tot zeven jaar moeten terugverdienen. Doordat de levensduur van een warmtepomp ongeveer 15 jaar is, zou de warmtepomp uiteindelijk geld moeten opleveren. Met de huidige energieprijzen en de huidige prijzen van een warmtepomp, loont een hybride warmtepomp vanaf een jaarverbruik van 750 kubieke meter gas. Degene die minder verbruikt, kan overwegen om helemaal van het gas af te gaan.

Wist u trouwens dat de levertijd van een warmtepomp steeds korter is? Fabrikanten van warmtepompen hebben de productie opgeschroefd. De levertijd op een nieuwe warmtepomp zit nu op een paar maanden.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring